Auttamishalu ja hoitajapula inspiroivat Satu Rintalan alan vaihtoon
Jyväskyläläisen Satu Rintalan, 55, oli viime syksynä helppo samastua koulutiensä aloittavan lapsenlapsensa jännitykseen. Rintala itse oli palannut koulun penkille yli 40 vuoden tauon jälkeen, kun hän aloitti lähihoitajaopinnot Gradian Kukkulan kampuksella. Rintala oli hakeutunut opintovapaalle ravintolamaailman vuoropäällikön työstä.
”En oikein tiedä, mikä oli viimeinen sysäys. Reilu vuosi sitten, kun olin vuosilomalla mietin, että kai sitä osaisi jotain muutakin vielä tehdä. Ensimmäisenä tuli mieleen lähihoitajakoulutus.”
Tosiasiassa ajatus sosiaali- ja terveysalan urasta oli kytenyt takaraivossa jo pidemmän aikaa. Rintala oli nähnyt alan arkea vieraillessaan isänsä luona palvelutalossa ja miettinyt, millainen hän itse olisi hoitajana. Aito halu auttaa ja empatiakyky painoivat valinnassa. Lisäksi uutisissa pyörineet otsikot hoitajapulasta toivat asian vielä selvemmin tajuntaan.
”Peruskoulun jälkeen olin kyllä ajatellut, etten ikinä enää mene kouluun ja teen vaan töitä! No, tässä sitä ollaan, se lupaus piti perua”, Rintala nauraa.
”Niin helppoa on ollut – miksi en lähtenyt aiemmin”
Lähihoitajan opintoja Satu Rintalalla on nyt takanaan noin vuosi ja valmistuminen on edessä noin vuoden päästä. Kesäajan hän voisi hyödyntää työharjoitteluun mutta pyhittää sen mieluusti lomailuun lastenlastensa kanssa. Aikuisiällä opiskellessa joustoa siis löytyy ja muutenkin opiskelu on ollut erilaista kuin mitä Rintala osasi odottaa.
”Kolme kissaa ja isäntä kotosalla antavat hyvän rauhan opiskella. Niin helppoa on ollut, että monta kertaa olen miettinyt, että miksi en lähtenyt tähän aiemmin!”
Hieman etukäteen vaivannutta ikäkriisiäkään ei ole todellisuudessa tarvinnut potea, sillä koulupäiviä vietetään hyvin eri-ikäisistä opiskelijoista koostuvassa porukassa, josta sattumalta löytyi myös Rintalan oma ala-astekaveri. Työn konkretiaa Rintala on saanut harjoitella jo kahdessa eri harjoittelupaikassa, ikäihmisten ja kehitysvammaisten parissa. Samalla hän on jo ehtinyt miettiä omia vahvuuksiaan ja tulevaisuuden haavetyötään:
”Saattohoito olisi minun juttuni. Haluaisin sinne, koska koen, että pystyn antamaan siellä jotain.”
Luottavaisena tulevaan – digitaitavalla hoitajalla töitä riittää
Rintala on opiskellut osana DigiTalentti Lähihoitaja -hankkeen pilottiryhmää, jossa lähihoitajatutkintoa mallinnetaan digitaalisempaan suuntaan. Opetusmenetelmissä on hyödynnetty alan digipalveluja ja erilaista hyvinvointiteknologiaa.
”Alussa digitaitoihin perehtyminen oli haaste. Tuli niin paljon kaikkea uutta! Mutta hyvin ne tuonne päähän meni ja sinne se oppi jäi.”
Opinnoissaan Rintala on saanut jo kokea digitalisaation mahdollistamat hyödyt ja ilot. Palvelutaloissa ikäihmiset ovat iloinneet vierailevista robottikissoista, ja päiväkodeissa lasten ehdoton ykkönen ovat olleet uusiin elämyksiin vievät VR-lasit. Myös hoitotyön arjessa käytetyt lääkerobotit ja -automaatit, erilaiset ateriapalvelut sekä etä- ja turvayhteydet asiakkaiden luona ovat tulleet tutuksi. Alan digitalisoitumiseen Rintala itse suhtautuu positiivisesti:
”Totta kai, ainahan se on eteenpäin! Esimerkiksi älykodit ja erilaiset turvalaitteet – ne helpottavat paitsi hoitajan työtä mutta luovat myös turvaa ja tukea asiakkaille, joiden omaiset saattavat asua kaukana. Eihän se sitä poista, että se vanhus, joka siellä kotona yksin on, kyllä hän tarvitsee myös ihmistä. Mutta jos ei muuta ole kuin lääkkeen ottaminen, niin sellaiseen esimerkiksi lääkeannostelija on ehdoton apu.”
Tulevaisuuteen raskaalla ja vaativalla alalla Rintala suhtautuu luottavaisesti ja armollisesti. Yli 30 vuoden kokemus ravintola- ja kahvila-alalta on totuttanut hänet joustavaan vuorotyöhön, mutta paljon uutta on edessä.
”Töitä tällä alalla varmasti riittää! Kyllä minä olen ajatellut, että tämä on eläkeurani. Ja sehän tehdään, mikä kyetään tekemään. Ei kukaan pysty menemään yli äärirajojensa.”
DigiTalentti Lähihoitaja -hanke on ESR-hanke, jossa ELY-keskus, Euroopan Sosiaalirahasto ja EU toimivat rahoittajina. Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen kesto on 1.9.2021-31.8.2023.