Kasvatus- ja ohjausala
Ohjaa ja opasta, suunnittele ja kasvata. Työskentele kasvatus- ja ohjausalan tehtävissä eri ikäisten ihmisten parissa muun muassa nuoriso- ja vapaa-ajan työkentillä, päiväkodeissa ja iltapäiväkerhoissa. Tämä työ vaatii sosiaalisia ja tiimityöskentelytaitoisia osaajia, jotka haluavat edistää yhteisöllisyyttä.
Kenelle kasvatus- ja ohjausala sopii?
Kasvatus- ja ohjausala soveltuu sinulle, jos pidät ohjaustyöstä, toiminnan suunnittelusta ja toteuttamisesta sekä monipuolisista työtehtävistä eri ikäisten ihmisten kanssa. Työskentely vaatii sosiaalisia taitoja, tiimityötaitoja ja yhteistyökykyä. Joustavuus, luovuus ja ongelmanratkaisutaidot ovat työelämätaitoja, joita alalla tarvitaan. Kasvatus- ja ohjausalan tutkinnon suoritettuasi sinulla on valmiudet toimia monipuolisesti erilaisissa kasvatuksen ja ohjauksen tehtävissä.
Tulevaisuuden työtehtävät
Varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisalasta valmistut lastenohjaajaksi. Lastenohjaajana voit työskennellä varhaiskasvatuksen lastenhoitajana päiväkodissa ja esiopetuksessa, perhepäiväkodissa, avoimessa varhaiskasvatuksessa tai ohjata yksittäisiä lapsia ja ryhmiä erilaisissa kerhoissa, leireillä, vapaa-ajantoiminnassa ja leikkitoiminnassa. Lastenohjaajana voit työskennellä myös kouluikäisten lasten sekä perheiden parissa. Lastenohjaajan työ on suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatusta, opetusta, hoitoa ja huolenpitoa.
Nuoriso- ja yhteisöohjaajan osaamisalasta valmistut nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi. Nuoriso- ja yhteisöohjaajana suunnittelet, järjestät ja ohjaat eri ikäisten ihmisten toimintaa. Työ on eri ikäisten ohjaus-, opastus- ja tukityötä, jonka painopisteenä on osallisuuden lisääminen, yhdenvertaisuus sekä kansalaistoiminta. Alalla painottuvat erilaisten toiminta- ja harrastusmahdollisuuksien tukeminen ja mahdollistaminen. Lisäksi nuorten toimintamahdollisuuksien kehittäminen ja yhteiskunnallisen osallisuuden turvaaminen sekä laajentaminen on tärkeää nuoriso- ja yhteisöohjaajan työssä. Alan työtehtäviä tehdään muun muassa nuoriso- ja vapaa-aika-alan työympäristöissä, iltapäiväkerhoissa, yhdistyksissä, järjestöissä ja yksityisellä sektorilla sekä erilaisissa tapahtumissa.
Kasvatus- ja ohjausalalla ovat hyvät työllisyysnäkymät ja monipuoliset työllistymismahdollisuudet.
Uutta osaamista tarpeen mukaan
Kasvatus- ja ohjausalalla on koulutustarjontaa kokonaisista tutkinnoista lyhyempiin koulutuksiin. Perustutkinto on antaa hyvät ammatilliset valmiudet alan perustehtäviin. Ammattitutkinto on tarkoitettu ammattilaisille, joiden työtehtävät vaativat syvempää osaamista ja kykyä kehittää työtä.
Jatkokoulutusvaihtoehtoja löytyy myös muiden ammatillisten alojen koulutuksen tarjonnasta, esimerkiksi liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto, mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto sekä vammaisalan ammattitutkinto.
Tutkinnon osa- ja osaamisalaopinnot soveltuvat erinomaisesti ammatilliseen täydennyskoulutukseen. Voit syventää osaamistasi myös ajankohtaisilla lyhytkoulutuksilla, joita Gradia tarjoaa. Oman alan erikoisosaamista kehittävien tutkintojen lisäksi tarjolla on toimialarajat ylittävää koulutusta sekä esihenkilö- ja johtamisvalmennuksia.
Teemme työyhteisöille myös tilauskoulutusta, jolloin suunnittelemme valmennuksen sisällöt ja toteutustavat yhdessä asiakkaan kanssa.
Tutustu kasvatus- ja ohjausalan koulutuksiin koulutushaussa
Osaamisen laajentaminen ja jatko-opinnot
Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Yleisimpiä jatkokoulutusvaihtoehtoja ovat alan ammattikorkeakoulututkinnot muun muassa sosionomiopinnot tai yhteisöpedagogiopinnot ammattikorkeakoulussa tai kasvatustieteen opinnot yliopistossa.
Jo ammatillista perustutkintoa suorittaessasi voit opiskella kasvatustieteen perusopintoja ja sosiaali- ja terveysalan sekä humanistisen ja kasvatusalan ammattikorkeakouluopintoja.
Kasvatus- ja ohjausalan väyläopinnot, EduJyväskylä
Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon opiskelijana sinulla on mahdollisuus hakeutua korkeakouluväyläopintoihin ja edetä sujuvasti opiskelemaan ammattikorkeakouluun perustutkinnon jälkeen. Väyläopinnoissa sinun tulee opiskella 30 opintopistettä korkeakouluopintoja. Sinulla on mahdollisuus sisällyttää toisen asteen opintoihisi ammattikorkeakouluopintojen lisäksi myös yliopisto-opintoja. Lue lisää EduJyväskylä-opinnoista
Sinua voisi kiinnostaa myös
Seuraa meitä somessa!
Sovita opintoja elämäntilanteesi mukaan
Pätevöidy perhepäivähoitajasta lastenhoitajaksi
Pätevöidy perhepäivähoitajasta varhaiskasvatuksen lastenhoitajaksi suorittamalla yksi tutkinnon osa kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnosta. Varhaiskasvatuksen pedagogisen toiminnan toteuttaminen tutkinnon osan suorittaminen antaa kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon (perhepäivähoidon osaamisala) tai perhepäivähoitajan ammattitutkinnon suorittaneille varhaiskasvatuslain mukaisen pätevyyden varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtäviin (Valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksesta 753/2018, 4 §).
Opiskelu onnistuu myös oppisopimuksella. Opinnot toteutuvat henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti.
Opiskeluympäristöt
Meillä voit opiskella kasvatus- ja ohjausalalla:
- Jyväskylässä Kukkulan kampuksella
- Jämsässä
Tutustu opiskelijoidemme kokemuksiin
Kiia Heinänen-Hyvärinen arvostaa aitoja kohtaamisia: ”Sellaista läsnäoloa me kaikki tarvitaan!”
Kiinnostuitko?
Jos mielessäsi on kysymys tai haluat tukea opintojen suunnitteluun, ota yhteyttä Gradian hakupalveluihin.