Sosiaali- ja terveysala
Oletko kiinnostunut hyvinvoinnin edistämisestä? Sosiaali- ja terveysalalla työskentelet tiimeissä eri-ikäisten ja taustaltaan erilaisten ihmisten parissa.
Kenelle sosiaali- ja terveysala sopii?
Työssä lähtökohtana on asiakkaan tai potilaan kohtaaminen kokonaisvaltaisesti. Ala vaatii jatkuvaa osaamisen kehittämistä, muutosvalmiutta ja sopeutumiskykyä. Teoriatiedon ohella tarvitset käytännöllistä ja joustavaa työotetta sekä hyvää paineensietokykyä. Kun kouluttaudut alalle, saat laaja-alaiset ammatilliset työelämävalmiudet.
Tulevaisuuden työtehtävät
Sosiaali- ja terveysalan työllisyysnäkymät ovat yleisesti ottaen hyvät tai erinomaiset. Tutkinnon suorittaneella on laaja-alaiset perusvalmiudet ammattialan eri tehtäviin sekä erikoistuneempi osaaminen että työelämän edellyttämä ammattitaito vähintään yhdellä työelämän osa-alueella.
Opinnoissa voit suuntautua eri osaamisaloihin, kuten ikääntyneiden hoito ja kuntoutuminen, lasten ja nuorten kasvatus ja hoito, mielenterveys- ja päihdetyö, perustason ensihoito, sairaanhoito, suunhoito tai vammaistyö. Työ antaa mahdollisuuden toimia erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kasvatuksen ja opetuksen työtehtävissä ja -ympäristöissä.
Uutta osaamista tarpeen mukaan
Sosiaali- ja terveysalalla on koulutustarjontaa kokonaisista tutkinnoista lyhyempiin koulutuksiin. Perustutkinto on antaa hyvät ammatilliset valmiudet alan perustehtäviin. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot on tarkoitettu ammattilaisille, joiden työtehtävät vaativat syvempää osaamista ja kykyä kehittää työtä.
Tutkinnon osa- ja osaamisalaopinnot soveltuvat erinomaisesti ammatilliseen täydennyskoulutukseen. Voit syventää osaamistasi myös ajankohtaisilla lyhytkoulutuksilla. Oman alan erikoisosaamista kehittävien tutkintojen lisäksi tarjolla on toimialarajat ylittävää koulutusta sekä esihenkilö- ja johtamisvalmennuksia.
Teemme työyhteisöille myös tilauskoulutusta, jolloin suunnittelemme valmennuksen sisällöt ja toteutustavat yhdessä asiakkaan kanssa.
Tutustu sosiaali- ja terveysalan koulutuksiin koulutushaussa
Valitse itseäsi kiinnostava osaamisala
- Ikääntyneiden hoito ja kuntoutuminen
- lasten ja nuorten kasvatus ja hoito
- mielenterveys- ja päihdetyö
- perustason ensihoito
- sairaanhoito
- suunhoito
- vammaistyö
Osaamisen laajentaminen ja jatko-opinnot
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto antaa lisäksi yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Yleisimpiä jatkokoulutusvaihtoehtoja ovat alan ammattikorkeakouluopinnot, kuten esimerkiksi sosionomi, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, kätilö, ensihoitaja, fysioterapeutti, kuntoutuksen ohjaaja, suuhygienisti, hammasteknikko, geronomi ja toimintaterapeutti.
Jatkokoulutusvaihtoehtoja löytyy myös Gradian ammatillisen lisäkoulutuksen tarjonnasta, kuten terveysalan ammattitutkinto, kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto, vammaisalan ammattitutkinto, kuntoutus-, tuki ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinto, puhevammaisten tulkkauksen erikoisammattitutkinto, mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto, vanhustyön erikoisammattitutkinto sekä hieronnan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto.
Valmiit lähihoitajat voivat myös hakeutua opiskelemaan uutta osaamisalaa.
Sosiaali- ja terveysalan väyläopinnot, EduJyväskylä
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opiskelijana sinulla on mahdollisuus hakeutua korkeakouluväyläopintoihin ja edetä sujuvasti opiskelemaan ammattikorkeakouluun sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon jälkeen. Väyläopinnoissa sinun tulee opiskella 30 opintopistettä korkeakouluopintoja. Lisäksi sinulla on mahdollisuus sisällyttää toisen asteen opintoihisi ammattikorkeakouluopintojen lisäksi myös yliopisto-opintoja. Lue lisää EduJyväskylä-opinnoista.
Sinua voisi kiinnostaa myös
Seuraa meitä somessa!
Sovita opintoja elämäntilanteesi mukaan
Lähihoitajaksi verkossa
Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiseksi on monia eri elämäntilanteisiin sopivia opintopolkuja. Esimerkiksi lähihoitajaksi opiskelu onnistuu etäyhteydellä omalta kotipaikkakunnalta käsin. Tutkintoon sisältyy yksittäisiä lähiopetuspäiviä kampuksella, mutta työelämässä oppiminen voidaan järjestää opiskelijan kotipaikkakunnalla.
Verkko-opiskelu voi sopia sinulle, jos olet itseohjautuva, osaat toimia suunnitelmallisesti ja haluat ottaa vastuuta omasta oppimisestasi. Verkko-opiskelussa tarvitset rohkeutta ja taitoja digivälineiden käyttöön. Lue lisää koulutuksesta.
Hoiva-avustajaksi vuodessa
Hoiva-avustajan koulutus on hyvä vaihtoehto tutustua sosiaali- ja terveysalaan. Hoiva-avustajana ohjaat, avustat ja työskentelet esimerkiksi ikääntyneiden tai vammaisten parissa. Opinnot voit täydentää myöhemmin sosiaali- ja terveysalan perustutkinnoksi. Opiskelu onnistuu myös oppisopimuksella, jolloin saat TES:n mukaista palkkaa. Opinnot toteutuvat henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti. Tutustu hoiva-avustajan koulutuksiin.
Opiskeluympäristöt
Meillä voit opiskella sosiaali- ja terveysalalla:
- Jyväskylässä Kukkulan kampuksella
- Jämsässä
- Keuruulla
Tutustu opiskelijoidemme kokemuksiin
"Työssäni on parasta, että saan olla ihmisten kanssa"
Kiinnostuitko?
Jos mielessäsi on kysymys tai haluat tukea opintojen suunnitteluun, ota yhteyttä Gradian hakupalveluihin.