Ammatilliseen koulutukseen valitulle

Tervetuloa ammatilliseen koulutukseen Ammattiopisto Gradiaan!

Saat yksityiskohtaisempia ohjeita valintakirjeessä sekä omasta koulustasi aloitettuasi opinnot. Tähän olemme koonneet yleisiä perustietoja, jotta opintosi alkavat sujuvasti.

Lukuvuoden 2024–2025 aloitusajat ja -paikat

Lukuvuosi Ammattiopisto Gradiassa alkaa yhteishaussa valituilla uusilla opiskelijoilla tiistaina 6.8.2024. Tarkista tarkemmat aloitusajat ja -paikat. Tutustu myös lukuvuoden työ- ja loma-aikoihin.

Koulu- ja työtodistukset

Tuo alkuperäiset koulu- ja työtodistukset ensimmäisenä opiskelupäivänäsi. Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes olemme tarkistaneet todistukset. Todistuksia tarvitaan opintojen alussa, kun sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS. Tallenna todistukset opintojen alettua Wilmaan erillisen ohjeen mukaan. Opiskelija käännättää itse vieraskieliset todistukset virallisella kielenkääntäjällä suomeksi ennen opintojen alkua.

Opiskelukustannukset: oppimateriaalit ja opiskelussa tarvittavat välineet

Laajennetun oppivelvollisuuden myötä opinnoissa välttämättömät tarvikkeet ovat opiskelijalle maksuttomia. Opintonsa Ammattiopistossa Gradiassa aloittavat oppivelvolliset opiskelijat saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit ja välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet (kuten kokin veitset, kampaajan sakset jne.) sekä välttämättömät alakohtaiset pätevyydet ja lupakortit. Erityisvälineet, kuten soittimet ja urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat jatkossakin itse.

Lue lisää oppivelvollisuuden laajenemisesta.

KELA-kortti

Aamupuuro ja lounas ovat maksuttomia ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville oppivelvollisille. Ruokailua varten tarvitset viivakoodillisen henkilökortin, kuten KELA-kortin tai ajokortin. Tähän käy myös puhelimeen ladattava Tuudo-sovellus, joka on sähköinen opiskelijakorttisi. Lisäinfoa Tuudosta saat opintojen alettua.

Opintojen rahoittaminen – opintotuki

Ota selvää opintojesi rahoituksesta ennen opintojen alkua. Opintotukea voit saada, kun olet täyttänyt 17 vuotta ja opintosi ovat päätoimisia. Opintotuesta saat lisätietoa Kelan Opintotuki-sivulta. Katso lisätietoja etuuksista myös Kelan Opiskelijat-sivulta.

Kela.fi: Kuka voi saada opintotukea?
Kela.fi: Opintotuki, jos saat muita etuuksia

Koulumatkatuki

Koulumatkatukeen oikeutetulla opiskelijalla on mahdollista saada tukea puoli tukikuukautta tai vaihtoehtoisesti täysi tuki. Jotta opiskelija voi saada täyden tuen, niin hänellä tulee olla vähintään 15 matkapäivää kuukaudessa. Puolen kuun tukea varten opiskelijalla tulee olla matkapäiviä 10–14 matkapäivää kuukaudessa.

Jos koulumatkatukiehdot täyttyvät, opiskelija täyttää koulumatkahakemuksen OmaKela-palvelussa.

Jotta tukea voi hakea OmaKelassa, tarvitset omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Jos kuljet koulumatkat linja-autolla, saat ostettua matkakortin lipunmyyjän verkkokaupasta, kun olet lähettänyt hakemuksen OmaKelan kautta. Aloittavat opiskelijat voivat hakea tukea heti kun ovat vastaanottaneet opiskelupaikan Oma Opintopolku-palvelussa.

Et tarvitse koululta erillistä todistus opinnoista, vaan Kela tarkastaa tiedot suoraan Koski-palvelusta tai yhteishaun vastaanottotiedoista, joten paikan vastaanottaminen Oma opintopolussa on erityisen tärkeää. Myös huoltaja voi hakea koulumatkatukea opiskelijan puolesta OmaKelassa, mutta hän ei voi ostaa lippua opiskelijan puolesta. Tukea voi hakea myös paperisella lomakkeella, mutta ota tällöin huomioon, että lipun voit ostaa vasta sen jälkeen, kun Kela on käsitellyt paperisen hakemuksen. Koulun alussa Kelan hakemusten käsittely voi kestää useita viikkoja, joten suosittelemme vahvasti hankkimaan käyttöösi verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Huom! Jos koulumatkassa tapahtuu joku muutos, on opiskelija velvollinen itse tekemään ilmoituksen muutoksesta Kelalle. Koulumatkatuesta saa lisätietoa Kelan Koulumatkatuki-sivulta.

Kaksoistutkinto

Kun olet kiinnostunut sekä ammatillisen perustutkinnon opiskelusta että lukiokoulutuksesta, ilmoittaudu Wilmassa kaksoistutkinto-opiskelijaksi opiskelupaikan vastaanottamisen yhteydessä erillisen ohjeen mukaan. Kaksoistutkinnon opiskelu on mahdollista kaikille Gradia Jyväskylän ja Gradia Jämsän ammatillisten perustutkintojen opiskelijoille.

Muuta tarpeellista

Uusien opiskelijoiden valokuvaus

Uudet opiskelijat valokuvataan opintojen alussa. Kuvia käytetään oppilaitoksessa ja esimerkiksi työmailla tunnistekorteissa.

Savuton ja päihteetön yhteisö

Gradia on savuton ja päihteetön yhteisö. Ammatillisen koulutuksen lainsäädännön mukaan oppilaitos voi velvoittaa opiskelijaa esittämään huumausainetestausta koskevan todistuksen, jos lain säätämät edellytykset täyttyvät.

Asuntolat

Asuntolat on tarkoitettu ensisijaisesti laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville, pitkämatkalaisille ensimmäisen vuoden alaikäisille opiskelijoille. Gradian opiskelija-asuntoloissa asuminen on maksutonta ammatillisen perustutkinnon opiskelijoille. Asuntolapaikkaa voi hakea Wilmassa heti opiskelupaikan saatua.

Korkeakouluopintoja ammatillisten opintojen ohessa

Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston EduFutura-yhteistyö antaa sinulle mahdollisuuden tehdä korkeakouluopintoja jo ammatillisten opintojen aikana. Saat lisätietoja HOKS-ohjaajaltasi ja EduFuturan verkkosivuilta.

Oppisopimus

Oppisopimuskoulutuksessa uutta opitaan pääasiassa työelämässä. Oppisopimuskoulutus sopii kaiken ikäisille ja sitä varten tarvitaan aina työpaikka ja työsuhde. Voit myös siirtyä suorittamaan opintoja oppisopimuksella kesken opintojesi. Oppisopimuskoulutus suunnitellaan yksilöllisesti vastaamaan sekä yrityksen että opiskelijan osaamistarpeita.

Tiedonsiirto perusopetuksesta

Lainsäädäntö velvoittaa perusopetusta toimittamaan toisen asteen oppilaitokseen siirtyvien opiskelijoiden olennaiset tiedot uudelle koulutuksen järjestäjälle.