Koulutuksen tiedot

Koulutusala

Sosiaali- ja terveysala

Paikkakunta

Jämsä

Opiskelutapa

Monimuoto-opiskelu

Laajuus

150 osaamispistettä, 1–1,5 vuotta

Hakuaika

Jatkuva haku

Hakeutuminen

Koulutukseen on jatkuva haku. Hakemuksesi saavuttua sinut kutsutaan haastatteluun ja kanssasi sovitaan koulutuksen aloitusajankohdasta.
Koulutus on suomen kielellä.

Kenelle

Hieronnan ammattitutkinto sopii henkilöille, joilla on kiinnostus hieronta-alaa- sekä terveyden ja hyvinvointia kohtaan, kiinnostus ihmisläheiseen ja vuorovaikutteiseen työhön sekä kädentaitoja kehittävään työhön. Henkilöltä vaaditaan riittävä terveys ja fyysinen toimintakyky kyseiseen työhön. Koulutus antaa valmiudet toimia koulutettuna hierojana sekä antaa hyvät valmiudet jatko-opintoihin sosiaali- ja terveysalalla sekä liikunta-alalle. Voit olla alanvaihtaja, aikaisemmin toisen tutkinnon suorittanut tai ilman tutkintoa.

Hierojan työ on fyysistä käsityötä ja seisomatyötä, joten koulutukseen hakevilla on oltava riittävä fyysinen toimintakyky sekä sopiva asiakaspalvelun taito.

Kuvaus

Koulutettu hieroja voi tehdä työtä itsenäisenä yrittäjänä/ammatinharjoittajana tai toisen palveluksessa erilaisissa sosiaali- ja terveysalan-, liikunta ja vapaa-ajan toimintaympäristöissä. Työ voidaan suorittaa vaihtelevissa työympäristöissä, esimerkiksi hoiva- ja hoitolaitoksissa, palvelutaloissa, kylpylöissä, liikuntakeskuksissa, asiakkaiden työpaikoilla, jopa omassa kodissa. Hierojat tekevät työtä sekä terveiden että sairaiden ihmisten parissa. Työssä korostuu vastuullinen päätöksenteko, oman osaamisen kehittäminen ja tiivis yhteistyö moniammatillisessa asiantuntijaverkostossa.

Hieronnan ammattitutkinnon opiskelussa korostuvat sekä ammatillinen teoriatausta että työelämän tarpeet. Tutkinto suoritetaan tutkinnon osittain ja osaaminen osoitetaan tutkinnon osan näytöissä työelämäasiantuntijan ja oppilaitoksen edustajan läsnä ollessa.

Tutkinnon suorittamistapa on joustava ja tapahtuu Jämsän kampuksella monimuoto-opiskeluna, mikä tarkoittaa teoriaopinnoissa ja käytännön harjoittelussa suoritettavia lähipäiviä sekä itsenäisiä etäopiskelupäiviä. Opiskelu sisältää lähiopiskelupäiviä (noin 2-4 pv kerrallaan) säännöllisin väliajoin (noin 2-4 viikon välein), itsenäistä opiskelua omien resurssien mukaan, mahdollisia kirjallisia oppimistehtäviä sekä työpaikalla/oppilaitoksen hoitolassa suoritettavaa käytännön harjoittelua.

Lähiopiskelupäivät velvoittavat lähtökohtaisesti nimensä mukaisesti läsnäoloon oppilaitoksessa. Käytännön harjoittelun yhteydessä tapahtuva oppiminen toteutetaan henkilökohtaisen suunnitelman ja/tai sopimuksen mukaisesti oppilaitoksen omassa hoitolassa ja/tai tarvittaessa erilaisissa hierontaa antavissa työyhteisöissä. Teoriassa tutkinnon voi suorittaa myös osallistumalla ainoastaan tutkinnon osien osaamisen näyttöihin, jos sinulla on riittävästi tutkinnon perusteiden ja kriteerien mukaista osaamista. Tämä arvioidaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti ja erikseen.

Koulutuksen sisältö

Opiskelijan kanssa laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS, jossa sovitaan suoritettavat tutkinnon osat, opiskelutavat sekä mahdolliset tarpeelliset tukitoimet. Suunnitelmassa huomioidaan mm. aikaisemmat opinnot, harrastukset ja työelämäkokemus.

Koulutetun hierojan ammattitutkinto muodostuu kahdesta pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta. Tutkinto on valmis, kun kaikki tutkinnon osat on suoritettu hyväksytysti.

Pakolliset tutkinnon osat 100 osp
• Tuki- ja liikuntaongelmaisen potilaan terveyden ja toimintakyvyn edistäminen 70 osp
• Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrittäjänä toimiminen 30 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 50 osp
• Elimistön nestekierron ylläpitäminen ja edistäminen 25 osp
• Ikääntyvän potilaan hieronta 25 osp
• Kansansairauksien ennaltaehkäiseminen hierojan työssä 25 osp
• Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen 25 osp

Oppilaitos tarjoaa valinnaisen tutkinnon osan kysynnän ja resurssien mukaan.
Valinnaisen tutkinnon osia voi hakea osaamisen tunnustamisen kautta sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta, liikunnanohjauksen perustutkinnosta, terveysalan ammattitutkinnosta, liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnosta, kehitysvamma-alan ammattitutkinnosta tai mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnosta enintään 25 osaamispisteen laajuisesti.

Hieronnan ammattitutkinnon suorittaminen antaa koulutetun hierojan pätevyyden ja oikeuden käyttää nimikesuojatun ammattihenkilön nimikettä koulutettu hieroja.

Opiskelija voi tilanteesta riippuen, hakea koulutuksen ajaksi Kelan opintotukea tai työttömyysetuutta.

Kustannukset

Ammattitutkinto on maksullinen. Tämän koulutuksen opiskelijamaksu on koko tutkinnossa 490 € ja tutkinnon osassa 190 €. Koulutusmaksu peritään opintojen alkaessa. Koulutusmaksua ei palauteta, jos opinnot keskeytyvät. Oppisopimuskoulutus on opiskelijalle maksutonta.

Lisää koulutuksesta

Otsikko

Sopisiko sinulle oppisopimus?

Kuvaus

Yhdistä työnteko ja opiskelu! Meidän kauttamme voit opiskella oppisopimuksella minkä tahansa työtehtäviesi mukaisen toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan.

Kuva

Monta tapaa opiskella

Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymykseen.

Gradian opiskelijana – niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana – voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduJyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Gradia tarjoaa aikuisille tutkintotavoitteista opiskelua sekä lyhyempiä koulutuksia. Aikuisena voit opiskella ammatillisia opintoja Ammattiopisto Gradiassa ja lukio-opintoja Jyväskylän aikuislukiossa. Lisäksi voit tehdä perusopetuksen opinnot valmiiksi aikuisten perusopetuksessa.

Gradiassa jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke, to klo 13–15
hakupalvelut@gradia.fi
040 341 6193
Chat gradia.fi/hae-opiskelemaan

Rinne Kaj

Tuntiopettaja (päätoiminen)

Sosiaali- ja terveysala