Lähihoitaja
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
Koulutuksen tiedot
Koulutusala
Paikkakunta
Opiskelutapa
Laajuus
Hakuaika
YhteishakuKenelle
Oletko sosiaalinen, vastuuntuntoinen ja palveluhenkinen? Onko sinulla hyvät ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot sekä halu oppia alan tietotekniikkaa ja teknologiaa? Haluat kehittyä lähihoidon ammattilaiseksi. Lähihoitajana työskentelet esimerkiksi sairaalassa, päiväkodissa tai palvelutalossa.
Kuvaus
Sosiaali- ja terveysalalla työskennellään tiimeissä eri-ikäisten ja taustaltaan erilaisten ihmisten parissa. Tutkinnon suoritettuasi sinulla on valmiudet toimia monipuolisesti ihmisten kasvuun, hoitoon ja huolenpitoon sekä kuntoutumiseen liittyvissä tehtävissä. Työssä lähtökohtana on asiakkaan tai potilaan kohtaaminen kokonaisvaltaisesti. Työ vaatii tietopuolista, käytännöllistä ja joustavaa otetta työskentelyyn. Paineensietokyky vaikeissakin tilanteissa on kullanarvoinen taito.
Lähihoitajien työllisyystilanne on hyvä ja työllistymismahdollisuudet ovat monipuoliset. Lähihoitajana voit työskennellä esimerkiksi päiväkodeissa, kotihoidossa ja palvelutaloissa, sairaaloissa tai muissa hoito- ja palveluyksiköissä.
Koulutuksen sisältö
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset tutkinnon osat 55 osp:
• Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen 20 osp
• Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 25 osp
• Lääkehoidon toteuttaminen lähihoitajan vastuualueella 10 osp
Tarjolla olevat osaamisalat 60 - 75 osp:
• Ikääntyvien hoito ja kuntoutus
• Lasten ja nuorten kasvatus ja hoito
• Mielenterveys- ja päihdetyö
• Sairaanhoito
• Suunhoito toteutuu Jyväskylässä
• Vammaistyö
Ammatillisiin tutkinnon osiin sisältyy myös 15 - 30 osp valinnaisia tutkinnon osia osaamisalasta riippuen.
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp:
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Opintosi koostuvat lähi- tai verkko-opinnoista, erilaisista oppimistehtävistä, projekteista sekä työssäoppimisesta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS), jota päivitetään koko koulutuksen ajan.
Gradiassa opiskelijana olevana voit vaihtaa opiskelumuodoksi oppisopimuksen kokonaan tai määräajaksi, mikäli löydät itsellesi oppisopimuksen edellytykset täyttävän työpaikan opintojen aikana.
Kustannukset
Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, tietokoneen sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.
Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Opetus on sinulle maksutonta. Kustannuksia koituu työvaatetuksesta, oppimateriaaleista ja mahdollisesta tietokonehankinnasta. Gradian virallisena tiedotuskanavana käytetään Wilmaa ja osa opetuksesta toteutetaan verkkovälitteisesti (Teams, Moodle). Sinulla on oltava tietokoneen käyttömahdollisuus ja toimivat tietoverkkoyhteydet. Myös kuulokemikrofonin hankinta voi olla tarpeellinen.
Lisää koulutuksesta
Opiskelua sosiaali- ja terveysalalla
Venla, Ella, Ninni, Mira, Emma ja Riina opiskelevat meillä Gradiassa lähihoitajiksi eri osaamisaloilla sekä Pinja perustason ensihoitajaksi. Parhaita juttuja sosiaali- ja terveysalassa ovat ainakin nämä:
- käytännönläheistä ja monipuolista opiskelua – teoriaa unohtamatta!
- opintoihin kuuluu paljon työharjoittelua, mikä avaa silmiä työelämään ja siihen, mitä siellä tehdään
- saa tehdä paljon erilaisia asioita
- ja ennen kaikkea:
Tosi ihmisläheistä ja merkityksellistä työtä!
Monta tapaa opiskella
Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita yhteishaun hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta ja vastaa hakulomakkeelle aukeaviin Urheilijan lisätietokysymykseen.
Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijana sinun on tärkeä olla aktiivinen ja omatoiminen, sillä opiskelu vaatii sitoutumista ja itseohjautuvuutta. Opinnot antavat sinulle hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin.
Gradian opiskelijana – niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana – voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.
Gradiassa jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.
Linkkilista
Kysy lisää, autamme mielellämme!
Gradia hakupalvelut
Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke, to klo 13–15
hakupalvelut@gradia.fi
040 341 6193
Chat gradia.fi/hae-opiskelemaan