Opiskele puunkorjuun osaajaksi ja metsäluonnon tuntijaksi!

Koulutuksen tiedot

Koulutusala

Metsäala

Paikkakunta

Jämsä

Opiskelutapa

Lähiopiskelu

Laajuus

180 osaamispistettä, 2–3 vuotta

Hakuaika

Ei hakua tällä hetkellä

Hakeutuminen

Haku koulutukseen on tällä hetkellä suljettu.
Seuraava ryhmämuotoinen aloitus on viikolla 43, syksyllä 2025. Hakuaika päivitetään myöhemmin.

Opintojen aloittaminen joustavasti voi olla mahdollista, jos sinulla on valmiita ammatillisia opintosuorituksia (tutkinnon osa tai osia suoritettuna) tästä tutkinnosta. Lisätietoja voit kysyä Gradian hakupalveluista.

Kenelle

Metsäkoneenkuljettajan työ sopii sinulle, jos olet kiinnostunut itsenäisestä, vastuullisesta ja monipuolisesta työstä. Metsäkoneenkuljettajana työskentelet puunkorjuutyömailla työntekijänä tai yrittäjänä. Työtehtäviäsi voivat olla joko koneellinen puutavaran valmistus tai puutavaran lähikuljetus.

Kuvaus

Metsäkoneenkuljetuksen osaamisalalla voit erikoistua koneelliseen puutavaran valmistamiseen tai puutavaran lähikuljetukseen. Koneelliseen puutavaran valmistukseen erikoistunut metsäkoneenkuljettaja osaa valmistaa puutavaraa hakkuukoneella annetun korjuuohjeen sekä mitta- ja laatuvaatimusten mukaisesti. Puutavaran lähikuljetukseen erikoistunut metsäkoneenkuljettaja osaa kuljettaa metsätraktorilla puutavaraa laatimansa kuljetussuunnitelman mukaisesti.

Metsäkoneenkuljettajana osaat paikantaa ja rajata leimikon sekä hakkuualueen paikkatietojärjestelmää ja työmaakarttoja hyväksikäyttäen. Osaat käyttää työssäsi tarvittavia tietoteknisiä laitteita. Metsäkoneenkuljettajana osaat toimia yrityksen laatu- ja toimintajärjestelmän mukaisesti. Sinulla on mahdollisuus myös kehittää itseäsi edelleen ja suorittaa ammattitutkinto sekä erikoisammattitutkinto työkokemusta saatuasi.

Koulutuksen aikana opiskelet metsäalan perusteita, metsänhoitotöitä ja manuaalista puutavaran valmistusta. Koneellista puunkorjuuta opiskelet puunkorjuun työmailla ja syvennät oppimaasi työssäoppimisjaksoilla. Opit myös huoltamaan ja kunnostamaan metsäkoneita. Metsäkoneenkuljettajana osaat mm. huomioida työssäsi puutavaran laadun, luonnonhoidon vaatimukset ja eritavoitteisen metsienkäsittelyn.

Osaamisen hankkimisessa on keskeisenä erilaiset oppimisympäristöt ja työelämälähtöisyys.

Koulutuksen sisältö

Metsäalan perustutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Metsäkoneenkuljetuksen osaamisala

Pakolliset tutkinnon osat 60 osp:
• Kestävä metsän hoito ja hyödyntäminen 25 osp
• Metsätraktorin käyttö 20 osp
• Työkoneiden kunnossapito 15 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 65 osp (valitaan yksi tutkinnonosa)
• Koneellinen puutavaran valmistus 65 osp
• Puutavaran lähikuljetus 65 osp

Valinnaiset tutkinnon osat 20 osp:
• Kuljetusalan perustason ammattipätevyys 10 osp
• Metsien monikäyttö 10 osp
• Metsänhoitopalvelut 30 osp
• Puunkorjuupalvelut 30 osp
• Metsäkoneen huolto ja korjaus 40 osp
• Metsäkoneen vianhaku 35 osp
• Huippuosaajana toimiminen 15 osp
• Ilmastovastuullinen toiminta 15 osp
• Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen 15 osp
• Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 5 osp
• Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp
• Yrityksessä toimiminen 15 osp
• Tutkinnon osa tai osia toisesta ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta 5-15 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
• Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
• Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
• Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS. Se tehdään tutkinnon opetussuunnitelman sekä opiskelijan tavoitteiden ja valintojen perusteella. HOKSia päivitetään aktiivisesti opintojen aikana.

Kustannukset

Oppivelvolliset saavat maksutta opiskeluajalleen käyttöönsä opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, sekä muut välttämättömät opiskeluun tarvittavat työasut ja -välineet. Erityisvälineet, kuten soittimet tai urheiluvälineet, opiskelijat hankkivat itse. Opetus ja ruokailu ovat kaikille perustutkinto-opiskelijoille maksuttomia.

Tietoa kustannuksista niille, joita maksuttomuus ei koske:
Opiskelijan on hankittava tarvittava turva- ja suojavaatetus. Lisäksi kustannuksia tulee oppikirjoista sekä lupa ja korttikoulutuksista.

Lisää koulutuksesta

Otsikko

Sopisiko sinulle oppisopimus?

Kuvaus

Yhdistä työnteko ja opiskelu! Meidän kauttamme voit opiskella oppisopimuksella minkä tahansa työtehtäviesi mukaisen toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan.

Kuva

Monta tapaa opiskella

Gradia tarjoaa aikuisille tutkintotavoitteista opiskelua sekä lyhyempiä koulutuksia. Aikuisena voit opiskella ammatillisia opintoja Ammattiopisto Gradiassa ja lukio-opintoja Jyväskylän aikuislukiossa. Lisäksi voit tehdä perusopetuksen opinnot valmiiksi aikuisten perusopetuksessa.

Gradian opiskelijana - niin lukiolaisena kuin ammattiin opiskelevana - voit tehdä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston opintoja. EduFutura Jyväskylä tarjoaa opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet joustaviin opintopolkuihin ja ristiinopiskeluun. Korkeakouluopintojen avulla pääset tutustumaan korkeakoulujen eri aloihin ja siihen, millaista on opiskella korkeakoulussa.

Kaksoistutkinnossa opiskelet samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Kaksoistutkinto-opiskelijana sinun on tärkeä olla aktiivinen ja omatoiminen, sillä opiskelu vaatii sitoutumista ja itseohjautuvuutta. Opinnot antavat sinulle hyvät valmiudet työelämään ja jatko-opintoihin.

Gradiassa voit yhdistää opiskelun ja tavoitteellisen urheilun. Urheiluvalmennus mahdollistaa harjoittelun eritasoisille urheilijoille – aina seuratasosta maajoukkuetasoon. Urheilijoiden opintopolku rakentuu oman tason mukaan. Ilmoita hakulomakkeella, että olet kiinnostunut urheilijan ammatillisesta koulutuksesta.

Jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus kehittää yrittäjyysosaamista osana lukion ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Yrittäjyysopinnot ovat hyödyllinen valinta jokaiselle, joka haluaa pärjätä tulevaisuuden työelämässä tai päivittää osaamistaan työelämän aikana.

Kysy lisää, autamme mielellämme!

Gradia hakupalvelut

Ma–pe klo 9–12 sekä ma, ke, to klo 13–15
hakupalvelut@gradia.fi
040 341 6193
Chat gradia.fi/hae-opiskelemaan