Rakennusalaa opiskeleva Alina Salminen pitää fyysisestä työstä, jossa voi näyttää kädentaitojaan: ”On palkitseva tunne, kun voi ajatella, että vitsi tein tämän kaiken itse!”

Rakennusalaa opiskeleva Alina Salminen pitää fyysisestä työstä, jossa voi näyttää kädentaitojaan: ”On palkitseva tunne, kun voi ajatella, että vitsi tein tämän kaiken itse!”

Vuoden 2020 lopulla myyjänä työskennellyt Alina Salminen mietti kuumeisesti opiskelisiko talonrakentajaksi, autonkuljettajaksi vai koneistajaksi. Kaupan alan työ ei enää maistunut samalta ja hän kaipasi muutosta. Haaveissa siinsi työ, joka olisi monipuolista, vaatisi kädentaitoa ja olisi fyysistäkin. Syksyllä 2020 hän haki Gradiaan opiskelemaan rakennusalan perustutkintoa ja aloitti opinnot joulukuussa. Nyt Salminen opiskelee oppisopimuksella rakennusalan ammattitutkintoa alalla, joka on aina tuntunut omalta.  

Kylpyhuoneremontit ovat Salmisen erityisalaa

Erityisesti kylpyhuoneremonttien monipuolisuus ja monimutkaisuus alkoivat viehättää Salmista perustutkinto-opintojen aikana. Niissä eri työvaiheisiin kuuluvat esimerkiksi kohteen tarkka suojaus, purkutyöt, pohjatyöt, pinnoitukset tai laatoitus ja kohteen huolellinen loppusiivous.

Rakentamisen monissa työvaiheissa vaaditaan hyvää suunnittelua, seuraavien työvaiheiden ja esivalmistelujan miettimistä, pikkutarkkuutta, kärsivällisyyttä ja aikataulussa pysymistä. Työssä pitää nauttia käsillä tekemisestä. ”Vedeneristys ja lattioiden epoksipinnoitukset ovat suosikkitöitäni. Niissä on riittävästi haastetta ja saa olla nipo. Siksi ne sopivat mulle!”, Salminen naurahtaa.

Ammatti opitaan käytännössä

Salmisen oppisopimustyöpaikka on Pro Kelpo Remontit Oy, jossa hän tekee kylpyhuoneremonttien lisäksi myös erilaisia huoneistoremontteja. Hän on tyytyväinen mahdollisuuteen opiskella työn ohella: ”Nautin käsillä tekemisestä ja työn teosta hirveästi. On loistavaa, että koulutehtävät ja opinnot on voinut rytmittää työn ehdoilla ja itselle sopivaan tahtiin”.  

”Opintoja suoritetaan pääosin kirjallisina tehtävinä etänä sekä tekemällä tutkinnossa vaadittavat näytöt oikeissa työtehtävissä työpaikalla. Työnantaja opettaa uudet asiat kädestä pitäen. Heillekin on tärkeää saada opiskelijasta kunnon ammattilainen. Siksi työnantaja opettaa enemmänkin kuin tutkinnossa vaadittaisiin. Osaamista voi lisäksi syventää omien toiveiden mukaisille osa-alueille”,  Salminen jatkaa.

Hyvillä tekijöillä riittää töitä  

Alina Salmisen mielestä omaa osaamista kannattaa kehittää, jos haluaa edetä urallaan: ”Mitä enemmän sinulla on osaamista ja mitä parempi olet työssäsi, sitä halutumpi työntekijä olet”. Hän tietää, että verkostoitumalla ja tekemällä työnsä hyvin saa helpommin uusia työtilaisuuksia. ”Varsinkin yrittäjänä toimiessa osaaminen ja työnjälki puhuvat puolestaan, sana kiirii ja hyvät tekijät saavat työtarjouksia”, Salminen kertoo.

Salmiselle luontainen napakkuus työporukassa sekä vastuullisuus työn laadussa ja aikatauluissa on herättänyt ajatuksen mahdollisista vastuutehtävistä esimiehenä tai työnjohdossa tulevaisuudessa. Toinen Salmista kiinnostava urapolkuvaihtoehto on kevytyrittäjyys omalla toiminimellä. ”Tällä hetkellä haluan kuitenkin vain keskittyä kerryttämään kokemusta ja hiomaan taitojani. Katsotaan sitten, mihin suuntaan ura lähtee juoksemaan. Sen näkee vain harppomalla itse eteenpäin”, hän tuumailee.

Rakennusalasta tuleva ammattisi?

Nainen rakennusalalla ei ole enää yhtä harvinainen kuin muutama vuosikymmen sitten. Salmisen opiskeluryhmässä suurin osa oli naisia. ”Alalla on paljon naisille soveltuvia työtehtäviä ja vaihtoehtoja löytyy kyllä jokaiselle”, hän sanoo ja rohkaisee kaikkia alasta kiinnostuneita hakemaan alan opintoihin ja työhön.  

”Kannattaa opiskella uusi ammatti, jos se suinkin sopii omaan elämäntilanteeseen. Ei ole järkevää jäädä jumiin työhön, josta ei ole nauttinut pitkään aikaan. Siitä kärsii työn lisäksi myös yksityiselämä. Muutosta vaan rohkeasti kehiin ja ratkaisuihin. Et häviä mitään, jos yrität!”, Salminen kannustaa. 

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin