”Tämä työ on tärkeää, koska rakennukset ovat ihmisille tärkeitä”

Mittakirvesmies Antti Laitinen, YIT

”Tämä työ on tärkeää, koska rakennukset ovat ihmisille tärkeitä”

”Rakennusalalla teemme koteja perheille ja ensiasunnon ostajille, päiväkoteja lapsille ja tehtaita, jotka ovat työpaikkoja tuhansille ihmisille”, Antti Laitinen sanoo. Ammatti, josta jää jälki pitkäksi aikaa on kiinnostanut Laitista nuoresta saakka. Tähän mennessä uralle on mahtunut yli sata kerrostalotyömaata sekä lukemattomia omakotitalo-, rivitalo- ja tehdastyömaita.

Kirvesmiehenä jälkeä on syntynyt perinteisiä työkaluja, kuten vasaraa, sahaa ja vatupassia käyttäen. Myöhemmin työkalut vaihtuivat digitaalisiin mittalaitteisiin ja jälki on siirtynyt 3D-maailmaan. Nykyään Laitinen vastaa mittakirvesmiehenä rakennusyhtiö YIT:n työmaiden mittaustyöstä - laatii sähköisiä mittaussuunnitelmia, siirtää tietoja mittalaitteelle 3D-muotoon ja tekee perusmittaustyötä. Laitisen ansiosta kerrostalojen kulmat ovat millilleen oikeassa paikassa ja rakennustyömiehillä tieto, mihin seinä tehdään ja mikä on rakennuksen lopullinen korkeus.

”Rakennusala on mielenkiintoinen, koska tehtäviä on todella monipuolisesti”

”Rakennusalan perustutkinto antaa laajan osaamisen. Voi esimerkiksi rakentaa omakotitalojen runkoja, vesikattoja ja väliseiniä, tehdä maalaustöitä tai laatoittaa. Halutessaan voi erikoistua edelleen oman kiinnostuksen mukaan”, Laitinen sanoo.  

Kun rakennusalan työtä oli takana noin kuusi vuotta, alkoi Laitisen oma kiinnostus ja ura suuntautua mittamiehen työhön, jota oli päässyt monilla työmailla seuraamaan. Niin syntyi päätös lähteä jatko-opiskelemaan rakennusmittauksen erikoisammattitutkintoa. Tutkinto oli suoritettuna noin vuodessa, jonka jälkeen oli aika viedä osaaminen käytäntöön. ”Kyllä ammatin todellinen opiskelu alkaa vasta käytännön työhön siirryttäessä”, Laitinen sanoo.

Mittaustyö on vaativaa mutta vaihtelevaa

Mittaustyössä käytetään monenlaisia mittalaitteita ja ohjelmistoja, on oltava tarkka, luotettava itseensä ja kestettävä paineita. Millimetrin mittavirhe perustuksissa, voi aiheuttaa mittavat vahingot rakennusprojektille.

”Paineita on ja monta rautaa tulessa. Mittaustulokset täytyy tarkastaa moneen kertaan.
Silti, yöuniaan ei voi menettää” Laitinen kertoo.

Laitisen mielestä työn suolaa on, että kohteet vaihtelevat viikoittain ja ovat keskenään hyvin erilaisia. Laitinen on ollut esimerkiksi mittaamassa uuden kerrostalon paikkaa tiiviisti rakennetulle Lutakon alueelle ja toisaalta tekemässä mittauksia arkkitehtuurisesti tarkkaan säädellyn AaltoAlvarin uimahallin saneeraustyömaalla.

”Mittaustyössä perustusten mittaus on millin tarkkaa. Muiden pitää pystyä tekemään oma työnsä ja rakentamaan talot mittojen mukaan, aina vesikattoon asti.”

Ylpeyttä omasta työstä

”Tunnen suurta ylpeyttä omasta työstäni. On hienoa nähdä, että rakennukset, joita on ollut tekemässä ovat ihmisten käytössä ja heille merkityksellisiä. Parasta ovat onnistumiset entistä vaativammissa mittauskohteissa, joissa huippulaitteilla voidaan tehdä aiempaakin huikeampia juttuja.  Työ vaatii paljon työtunteja, palavereja ja pohdintaa, mutta viimein talo on valmis, on onnistuttu!”, Laitinen hehkuttaa.

”Tätä työtä tehdään päällä ja jos pää kestää, haluan tehdä tätä loppuun saakka. Tämä työ on vain niin hienoa ja mukavaa”. 

Tutustu muihin opiskelijatarinoihin