
Talonrakennus
Talonrakentajana saat tehdä käsillä ja näet työsi tuloksen. Ala tarjoaa monipuolisia työtehtäviä asuinrakentamisen, teollisuus- ja julkisen rakentamisen sekä korjausrakentamisen parissa.

Kenelle talonrakennusala sopii?
Talonrakennusala sopii sinulle, jos olet hyvä tekemään asioita käsillä, haluat tehdä töitä sekä ulkona että sisällä etkä kaihda fyysistä työtä. Rakentaminen on tiimityötä, jossa korostuvat sosiaaliset taidot ja työturvallisuus. Pientalotuotannossa tai korjausrakentamisessa korostuu monipuolinen ja laaja-alainen ammatillinen osaaminen.
Suoritettuasi alan tutkinnon voit työllistyä talonrakennuksen monipuolisiin työtehtäviin tai hakeutua alan jatko-opintoihin.
Tulevaisuuden työtehtävät
Ala tarjoaa perinteisiä ammattitehtäviä, joita ovat esimerkiksi rakennusmies, kirvesmies, muurari, laatoittaja, raudoittaja ja maalari. Talonrakennusalan koulutus antaa myös hyvät valmiudet työllistyä rakennustuotealalle betoniteollisuuteen elementtitehtaille muotti-, raudoitus- ja betonointitöihin.
Talonrakennuksen työllisyysnäkymät ovat jatkossa hyvät. Rakennusalan työllisyys noudattaa suhdannevaihteluja, kuten kaikki teollisuuden alat. Ennusteet povaavat talonrakennusalalle tulevaisuudessa työvoimapulaa.
Uutta osaamista tarpeen mukaan
Talonrakennusalalla on koulutustarjontaa kokonaisista tutkinnoista lyhyempiin koulutuksiin. Perustutkinto antaa hyvät ammatilliset valmiudet alan perustehtäviin. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot on tarkoitettu ammattilaisille, joiden työtehtävät vaativat syvempää osaamista ja kykyä kehittää työtä.
Jos harkitset alan vaihtoa tai nykyinen koulutuspohjasi ei riitä työllistymiseen voit hakeutua rakennusalan ammatilliseen koulutukseen jatkuvan haun kautta. Jatkuvan haun aloituksia on vähintään kaksi kertaa vuodessa.
Ammattiopisto Gradia järjestää yhteistyössä työllisyysalueiden kanssa työttömille ja työttömyysuhanalaisille henkilöille lyhytkestoista ammatillista osaamista parantavaa ja työllistymistä edistävää koulutusta sekä ammattialaan tutustuttavaa koulutusta. Hakeutuminen tapahtuu TE-palveluiden kautta. Tutustuttavat koulutukset ovat polutettuja koulutuksia, joista on mahdollista hakea ammatilliseen tutkintokoulutukseen.
Lisäksi talonrakennusala tarjoaa alalla yleisesti edellytettyjä korttikoulutuksia, kuten työturvallisuus- ja tulityökorttikoulutuksia, henkilönostimen turvallinen käyttö -koulutusta sekä märkätilojen henkilösertifiointikoulutusta.
Tutustu talonrakennusalan koulutuksiin koulutushaussa
Osaamisen laajentaminen ja jatko-opinnot
Rakennusalan perustutkinnon jälkeen voit opiskella esimerkiksi talonrakennusalan ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon.
Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Voit opiskella esimerkiksi rakennusmestariksi, insinööriksi tai diplomi-insinööriksi.
Rakennusalan perustutkinnon opiskelijana sinulla on mahdollisuus hakeutua korkeakouluväyläopintoihin jo toisen asteen opintojen yhteydessä. Väyläopinnoissa voit opiskella 30 opintopistettä korkeakouluopintoja.

Sinua voisi kiinnostaa myös
Seuraa meitä somessa!
Kiinnostuitko?
Jos mielessäsi on kysymys tai haluat tukea opintojen suunnitteluun, ota yhteyttä Gradian hakupalveluihin.