Hieronnan erikoisammattitutkinnosta uutta osaamista saanut Juha Savinainen nauttii ”salapoliisintyöstään”
38-vuotiaalle Juha Savinaiselle urheilu on aina ollut iso osa elämää. Lähes 25 vuotta aktiiviharrastajana lentopalloverkon takana ja sittemmin myös golf-viheriöillä viihtynyt urheiluhieroja auttaa nykyään kaiken tasoisia ja -ikäisiä liikkujia maksimoimaan oman toimintakykynsä.
Avopuolison matkassa alanvaihtajaksi
Juha Savinaisesta piti alkujaan tulla matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opettaja, ja hän ehtikin tehdä sijaisuuksia useita vuosia. Opintojen viimeistely alkoi kuitenkin venyä, jolloin ajatukset myös alanvaihdosta vahvistuivat. Päätös uudesta alusta syntyi lopulta yhtä aikaa alanvaihtoa kypsytelleen avovaimon kanssa: molemmat hakeutuivat hierojakouluun. Valmistumisensa jälkeen keväästä 2016 lähtien Savinainen on toiminut täysipäiväisenä hierojana.
Aloittelevalle yrittäjälle uran alkumetrit eivät aina olleet helppoja, mutta pikkuhiljaa asiakasmäärät lähtivät kasvamaan. Oma työhuone on pysynyt jyväskyläläisen Liikuntakeskus Linean tiloissa alusta asti. Viereisessä työhuoneessa asiakkaita hoitaa oma puoliso. Kotona saman alan ammattilaiset eivät juttele työasioista, mutta joskus on antoisaa vaihtaa ajatuksia ja saada uutta näkökulmaa:
”Molemmat saamme tällä tavoin oppia ja myös vertaistukea”, Savinainen valaisee.
”Jos tämä olisi voimalaji, olisi tämä helppoa!”
Koulutettuna hierojana nyt reilut kuutisen vuotta työskennellyt Savinainen myöntää, että henkistä kanttia pitää olla, jotta sietää epävarmuutta kovasti kilpaillulla alalla. Oma fysiikka on myös oltava kunnossa, vaikka voimalajista ei olekaan kyse. Savinainen muistuttaa, että voimankäytön sijaan lihasten käsittely vaatii ennen kaikkea järkeä. Työssä auttaa, jos on luonteeltaan pohdiskeleva ja huolellinen.
Parasta hierojan työssä Savinaisen mukaan ovat vaihtelevat päivät – skarppina pitää olla. Vaikka työhuoneeseen tulisi samanlaisella niskakivulla olevia asiakkaita, niin jokaisella voi olla täysin eri syyt niiden takana.
”Henkilön kiputilojen perimmäisen syyn selvittäminen on itselle kivaa salapoliisin työtä”, Savinainen kertoo.
Hierojan pitää olla hereillä myös sosiaalisesti. Asiakkaan kanssa jutellessa voi esille nousta vähän vahingossakin niitä kuormittavia tekijöitä, joista kipu saattaa johtua.
”Tärkeää on myös tilanteiden lukutaito. Aina ei kannata puhua, jos asiakas haluaakin tulla vain rentoutumaan hiljaisuudessa”, Savinainen muistuttaa.
Uuden äärellä – eat ja esikoinen
Säännöllistä kouluttautumista ja oman osaamisen kehittämistä Savinainen pitää työnsä ehdottomana edellytyksenä:
”Koulutuksista saa paitsi tärkeää lisäoppia ja vahvistusta niin myös mahdollisuuden laajentaa omaa asiakaskuntaa.”
Alan lisäkoulutuksia ja kursseja Savinainen onkin käynyt lukuisia. Isompaan kokonaisuuteen, noin vuoden kestäneeseen Gradia Jyväskylän hieronnan erikoisammattitutkintoon (eat), Savinainen tarttui tutun opettajansa vinkistä. Tutkinto on suunnattu alan konkareille, jotka haluavat kehittää omaa ammattitaitoaan ja saada lisää työkaluja asiakkaan tutkimiseen ja hoitamiseen. Ammattitutkinnossa opittuja asioita syvennetään mutta myös uusia asioita tulee paljon, kuten TENS-hoito kipupotilailla sekä lannerangan alueen ja SI-nivelen tutkiminen. Savinainen huomasi opintojen aikana, miten useamman vuoden työssäolo auttoi sisäistämään uudet opiskeltavat asiat paremmin.
”Tutkinto tarjosi vanhan kertausta, mutta myös laajasti uutta tietoa ja näkökulmaa”, oppisopimuksella opiskellut Savinainen iloitsee.
Viimeisen vuoden aikana Savinaisen elämä on ollut jatko-opintojen täyteinen, joten heti uutta hinkua koulunpenkille ei ole. Nyt on aika syventää opittuja asioita käytännössä. Elämä on tuonut aivan uudenlaista opittavaa myös kodin seinien sisäpuolelle: pari kuukautta vanha esikoislapsi pitää huolen siitä, että Savinaisen kädet pysyvät kiireisinä myös vapaa-ajalla.